amerikansk flag

Tema / 4 gribende sydstatsbøger

Selvom Den amerikanske borgerkrig sluttede for over 150 år siden, skaber raceproblematikker stadig splittelse i den amerikanske befolkning. Dette ses bl.a. i den amerikanske litteratur gennem de seneste godt 50 år. Maria Louise fra redaktionen anbefaler her 4 bøger, du med god grund kan kaste dig over.

 

Alice Walker: Farven Lilla

Romanen er formet som en række breve fra Celia til Gud og til hendes søster Nettie. Celies mor er syg af for mange barnefødsler, og da hun dør, er Celie den ældste pige i huset. Faderen misbruger hende, hvilket resulterer i to børn, som forsvinder kort efter fødslen. Celie regner med, at faderen har slået dem ihjel.


Farven Lilla er en barsk, men også smuk roman, der for alvor blev kendt pga. filmatiseringen fra 1980'erne med blandt andre Whoopi Goldberg og Danny Glover i hovedrollerne. Her indlæst af Hella Joof. 

 

Harper Lee: Sæt en vagtpost ud

Sæt en vagtpost ud foregår i 1950’erne - altså 20 år efter Dræb ikke en sangfugl. Raceproblematikken er på sit højeste, da den nu 26-årige Jean Louise "Scout" Finch vender hjem fra New York for at besøge sin far Atticus i den lille by Maycomb, Alabama, hvor hun voksede op. Hendes hjemkomst viser sig dog at blive bittersød, da hun konfronteres med nogle foruroligende sandheder om de mennesker, hun holder af.

Romanen er et portræt af et samfund og en ung kvinde, der har et pinefuldt, men nødvendigt behov for at lægge fortidens illusioner bag sig.
Oprindeligt var denne historie rammefortællingen til romanen Dræb ikke en sangfugl, men Harper Lees redaktør fik hende til at fokusere på flash back-delen, der foregår i 1930’erne. 

 

Jesmyn Ward: Syng, levende og døde, syng

Jojo er tretten år gammel og bor med sin lillesøster Kayla hos bedsteforældrene ved Mississippis kyst, hvor hans afdøde morbror Given spøger i familien på mere end én måde.
Jojos mor Leonie er kun en flygtig tilstedeværelse i hans liv. Hun vil gerne være en god mor, men er ude af stand til at sætte sine børns behov først, og når hun er på stoffer, er det særlig svært. 

Da børnenes far løslades fra fængslet tager Leonie, JoJo og Kayla med af sted nordpå i bil mod fængslet Parchman i hjertet af Mississippi. Der vandrer en anden trettenårig dreng, genfærdet af en død indsat, rundt på gangene. Med sig bærer han hele den dramatiske historie om de amerikanske sydstater – og han har også noget at lære JoJo om arv og kærlighed, vold og tilgivelse. Ward iscenesætter en klassisk roadmovie i Sydstaterne med sit udsøgte sprog i en gribende historie om en blandet familie. 

 

Julie Kibler: Hjem

De to kvinder Dorrie og Isabelle knytter et nært venskab på tværs af alder og baggrund. Dorrie er frisør, og på sit arbejde lærer hun den 89-årige Isabelle at kende. Da de har kendt hinanden nogen tid, beder Isabelle om en tjeneste. Hun skal til en begravelse i Cincinatti og spørger, om Dorrie vil køre hende den lange vej fra Texas. Selvom Dorrie selv har problemer med både børn og kærligheden, siger hun alligevel ja. Hun vil gerne hjælpe den søde ældre dame.

På den lange tur begynder Isabelle at fortælle sin spændende historie, ikke mindst om kærligheden til Robert, den farvede hushjælps søn.

 

God læselyst!

/Maria Louise, Silkeborg Bibliotekerne