bog med magisk verden indeni

Tema / Fantasyfestival: Varm op med 10 bøger

I september er magien løs i Esbjerg, når Fantasyfestivalen løber af stablen d. 16.-17. september. Ofte kan fantasy virke som en genre mest for børn, men faktisk er der skrevet meget fantasy til voksne, der dog oftest kan findes på engelsk. Derudover er meget af den danske fantasy utrolig god og kan sagtens læses, selvom man er ældre end den tiltænkte målgruppe. Her er 10 gode titler, du kan starte med.

Opiumskrigen af R. F. Kuang

Hvert år annoncerer Fantasyfestivalen en række Guests of Honour, der ret ofte er store, internationale forfatternavne, som slår et smut forbi festivalen. I år skulle R. F. Kuang have været med, men måtte desværre aflyse. Dog er hendes fantasytrilogi stadig et vigtigt værk inden for fanasygenren og kan kun anbefales. Serien starter med Opiumskrigen og handler om forældreløse, ambitiøse Rin, der har særlige evner til at komme i kontakt med guderne. Trilogien viser rædslerne ved krig, og selvom bogserien er placeret i det antikke Kina, så har den draget inspiration fra især den 2. kinesisk-japanske krig. 

Stormfront af Jim Butcher

En anden Guest of Honour er Jim Butcher, der er mest kendt for sin lange serie om den professionelle troldmand og detektiv, Harry Dresden. Bøgerne kombinerer fantasy og krimi og er til dig, der godt kan lide begge genrer. I første bog, Stormfront, går forretningen mildest talt sløjt, så da Chicago P.D. inviterer ham ind som konsulent på et dobbeltdrab med sort magi, kan han ikke andet end sige ja. Men hvor der er sort magi, er der også en mørk magiker, der står bag, og nu kender den magiker Harrys navn. 

Den usynlige krig af Boris Hansen

Boris Hansen gæster Fantasyfestivalen både med sin fantasyquiz og i samtale med Nanna Foss (forfatteren bag Spektrum). Han står bag Panteon-sagaen, der er afsluttet, og Tavse Verdener-serien, som stadig er i gang og kommer til at spænde over fire bøger. Første bog i sidstnævnte serie er Den usynlige krig og handler om et hold fiktionsagenter, der rejser ind i bøger. Da en mission går galt, hvirvles holdet ind i en global konspiration iværksat af usynlige fjender. Jeg har selv lige færdiggjort 2'eren og kan varmt anbefale serien. 

Spektrum - Leoniderne af Nanna Foss

Nanna Foss har skrevet den populære Spektrum-serie og gæster Fantasyfestivalen, hvor hun både skal snakke med Boris Hansen om at skrive serier og deltage i livepodcasten Forfatterterapi. Første bog i hendes Spektrum-serie hedder Leoniderne og handler om den 15-årige Emilie, der tegner en dreng med turkise øjne og et mystisk prismesmykke. Dagen efter i skolen bliver hun dybt rystet, da selvsamme dreng starter i klassen. Grænserne mellem drøm og virkelighed viskes ud, og Emilie prøver desperat at undgå at blive en del af kaosset.

Gudernes krig af Henriette Hesselholdt

Henriette Hesselholdt er kvinden bag serien Gudernes krig. Første bog hedder Gudindens Avatar og handler om en ung præstelærling, der bliver trukket ud af sit trygge kloster på en hemmelighedsfuld færd gennem landet Serelia. Han skal hjælpe med at bringe elveren Si’il til gudinden Haias tempel, hvor hun har en vigtig plads at udfylde i den lurende krig mellem guderne. Med sig har de tre gamle krigskammerater, der hver gemmer på deres hemmeligheder, samt en ung kvinde med en tilsværtet sjæl. Henriette Hesselholdt gæster også Fantastyfestivalen, hvor hun både skal tale om magisystemer og om at være debutant vs. garvet forfatter. 

Elementprøven af Julie Midgaard

Julie Midgaard har skrevet serien Sprækken til Luscuro, hvor Elementprøven er første bind i serien. Bogen handler om Gry, der beskyldes for at være en heks og ender på bålet - men hun dør ikke. I stedet ankommer hun til landet Luscuro, hvor hun skal bestå elementprøven for at blive en ægte sikster og kende sine kræfter. Julie Midgaard er også et velkendt navn på den danske fantasyscene og vil under Fantasyfestivalen kunne træffes i samtale med Henriette Hesselholdt og Line Wenzel om magisystemer og selv snakke om at skabe originale, magiske væsener. 

Academia af Line Wenzel

Line Wenzel gæster Fantasyfestivalen, hvor hun både skal snakke om skrivefællesskaber og magisystemer. Hendes tredje og sidste bog i bogserien Academia udkommer faktisk på Fantasyfestivalen. Første bog i den serie hedder Den anden komponent og handler om de rivaliserende universiteter for hermetik og astronomi, der involveres i en omfattende skandale, da byens domhus styrter sammen under indvielsen. Hermetikereleven Nia Himlan bliver efter tvivlsomme kriterier udpeget til at undersøge universiteternes rolle i sagen sammen med astronomen Aden Fenice. 

Vølvens vej af Anne-Marie Vedsø Olesen

Endnu en serie, hvis tredje bog undkommer snart, er Anne-Marie Vedsø Olesens populære serie Vølvens Vej. Første bog handler om Snehild, der kommer til verden midt under en blodig krig. Hendes mor flygter gennem skovene og videre til Himlinge, hvor Snehild vokser op. Da byens magtfulde ypperstepræstinde Ragnfrid får mistanke om, at Snehild har evner, der overgår hendes egne, beslutter hun, at Snehild må skaffes af vejen. Forfatteren er også til stede ved Fantasyfestivalen, hvor hun bl.a. skal snakke om tilblivelsen af sin serie og brugen af nordisk mytologi. 

Amari og Nattens Brødre af B. B. Alston

Forfatteren til Amari og Nattens Brødre kommer ikke til Fantasyfestivalen, men bogen er alligevel med på listen, fordi det en fantasy, som alle burde læse. Den har samme varme følelse som Harry Potter, men med sit eget mere moderne twist. Bogen handler om Amari, der skal finde sine forsvundne bror. En dag leveres en mappe til Amari, der viser sig at indeholde en indstilling til en optagelse på Bureau for Overnaturlige Anliggender, en skole, der fungerer som bindeled mellem den kendte og den ukendte verden. Amari er sikker på, at løsningen på mysteriet om Quintons forsvinden kan findes på skolen.

De tre tyste af Synne Kristine Eriksen

Det er efterhånden nogle år siden, at serien De Tre Tyste udkom, og alligevel er det en serie, jeg kun varmt kan anbefale. Første bog hedder Beskytteren og handler om drengen Sigurd, der i sin søgen efter sin søster bliver flettet ind i klokkemageren Myrhats hemmelige rejse. Kulissen er inspireret af nordiske folkesagn og vikingetiden. Den er barsk, men helt fantastisk.

 

Rigtig god læselyst!

- Emilie, Norddjurs Biblioteker