Tema / Hvorfor gjorde russerne det?

I en måned, hvor der er ekstra fokus på magt, rettigheder og retfærdighed, kan man ikke komme uden om Ruslands invasion af Ukraine, der fylder meget i Europa lige nu, og som vi bliver konfronteret med hver dag. Ikke mindst på grund af den brølende energikrise, det har affødt. I den anledning har jeg fundet fire bøger, der fokuserer på forholdet mellem Rusland og dets omkringsiggende naboer, samt hvad der ligger i russernes egen selvforståelse. 

At være nabo til Rusland

Invasionen af Ukraine bliver fordømt af store dele af verden, men hvis du gerne vil forstå konflikten til sin fuldeste, er det vigtigt at forstå Ruslands forhold til sine naboer, hvad det betyder for nogle af disse lande at have været tidligere sovjetiske republikker, og hvordan de ser deres egen identitet i forhold til Rusland. Russerne kommer af Frederik Tillitz og I skyggen af det nye jerntæppe af Thomas Ubbesen er begge bøger, der med udgangspunkt i konflikten i Ukraine ser på, hvad ukrainere, russere, belarusere og transnistriere tænker om deres egen og Ruslands plads i verden. Begge bøger forsøger at bringe en nuanceret skildring af konflikten med Rusland, hvor alle sider af konflikten høres. 

Den russiske selvforståelse

I midten af hele konflikten står Rusland som konfliktens store skurke, hvor det kan være svært at se begrundelserne for invasionen. Her giver seks forskere i Putins Rusland os et indblik i russernes økonomiske, politiske og klimamæssige problemer og deres egen selvforståelse, hvilket potentielt kan hjælpe os til at forstå konflikten bedre. Det samme gør Vibeke Sperling i Russernes Drømme, hvor hun især fokuserer på, hvordan Sovjetunionens sammenbrud har præget russernes identitet. Noget der kan forklare russernes betændte forhold til vesten og Ukraine.

 

God læselyst! 

Emilie, Norddjurs Biblioteker