Tema / Sci-fi-klassikere: Når videnskab møder fiktion

Hvad enten du er en garvet sci-fi-læser eller helt fremmed over for genren, så er det altid en god idé at vælge en klassiker.

 

Science fiction-fortællinger sætter din forestillingsevne på prøve og giver dig mulighed for at tænke over livet, samfundsspørgsmål og planetariske forhold. Og i disse klimatider og pandemitider, hvor udsynet er globalt, så kan det nogle gange føles, som om vi lever i et sci-fi-univers. Og så giver den type litteratur rum for befriende eskapisme, hvor man kan drømme sig væk til andre verdener.

De største sci-fi klassikere

Jeg har samlet en perlerække af science fiction-klassikere, som du kan lade dig inspirere af. Flere af bøgerne har dannet udgangspunkt for filmatiseringer, men der er nu noget helt særligt over at læse originalerne.

Tidlig sci-fi

Science fiction kan spores langt tilbage litteraturhistorisk, og ét af de tidligere værker inden for genren er Mary Shelleys fantastiske roman Frankenstein. Jules Vernes Rejsen til månen er et andet eksempel på tidlig sci-fi. Som ung teenager var én af mine store glæder at høre hans romaner som lydbøger. Verden er i hans bøger noget, der skal opdages og undnersøges på ekspeditionsrejser, snarere end noget, der skal besejres og kolonilaliseres, og det tiltaler mig. Der er også lavet rigtig gode podcasts om både Frankenstein og Jules Vernesom du f.eks. kunne begynde med.

Bøgerne bag filmene

Vidste du, at Neuromantiker har dannet forlæg for filmen The Matrix? Mange har set filmatiseringer af Blade Runner og Hunger Games, og i løbet af i år kommer Dune i biograferne, så mens du venter på den, kan du jo prøve med originalerne.

 

God læselyst - VH Rasmus Riiskjær