havoverflade

Tema / Under overfladen

Mennesker har altid været fascineret af havet og af det, der gemmer sig under overfladen. Ofte bliver udforskningen af det mystiske element også en udforskning af en selv, og det kommer der af og til meget smukke bøger ud af.

To klassikere

Når jeg tænker på menneskets forhold til havet, er der særligt to klassikere, der træder frem: Ernest Hemingways Den gamle mand og havet og Herman Melvilles Moby Dick. Begge bøger viser på hver sin måde, hvordan havets dyb og menneskets sjæl spejler hinanden, og i sit forord til Moby Dick skriver Carsten Jensen bl.a.: "En invitation til at stirre ned i afgrunden, ikke kun den, der gemmer sig på bunden af menneskesjælen, men frem for alt den Marianergrav, hvor naturen nægter at afsløre sine hemmeligheder, og der kun er al menings fravær at se."

Nye fiskeeventyr 

Vil du hellere læse noget nyere litteratur, vil jeg anbefale Morten Strøknes' Havbogen fra 2017 - en moderne Moby Dick-historie, hvor to venner stævner ud fra Lofoten i Norge for at fange en kæmpe grønlandshaj. Også i Ian McGuires Nordhavet er havets enorme størrelser på spil, når hvalfangeren Patrick Sumner konfroteres med sin egen fortid og dødelighed på havet.

 

Er du til det mere stilfærdige, finder du både smukke historier om fiskeri og menneskelige relationer i Åleevangeliet af Patrik Svensson, Fiskehuset af Stein Torleif Bjella og i Mikkel Frey Damgaards Fiskejournal

Videnskab under overfladen

Mens livet under overfladen giver stof til sjælelig eftertanke, findes der også svar på nogle af videnskabens store spørgsmål under vandet. Det er At dykke med søheste et godt eksempel på. I denne velskrevne bog om hukommelsen sender de to forfattere nemlig 10 dykkere ned på bunden af Oslofjorden på jagt efter erindringernes natur. Og kan du ikke få nok af livet under havet, så kan du også roligt kaste dig over En blækspruttes sjæl, som er en smuk kærlighedserklæring til det meget fascinerende væsen. 

 

God læselyst.

/Nanna, eReolen